Historien om möbler

I dagens samhälle är det lätt att tänka sig att det alltid har funnits möbler och framförallt kontorsmöbler att köpa. Förr i tiden när kontoren började komma fram, fanns det inte mycket möbler som var anpassade för just detta ändamål. Då räckte det med ett bord och en vanlig stol som kan ha varit väldigt obekväm.

När IKEA kom år 1947 började de rikta in sig på att göra både billiga och bekväma möbler som kunde användas både på kontor och i hemmet. Tidigare hade samhället varit klassindelat med de rika för sig och fattiga för sig. Möbler var ofta dyra och det var endast de rika som hade råd att köpa dem. När Folkhemmet blev verklighet på 1940-talet skulle denna klasskillnad bort. Sverige skulle vara en plats för alla rika som fattiga.

Detta skulle även ske i hemmet. Det skulle vara ett hem för alla och alla skulle ha råd att bo i lägenhet eller hus. Ingen skulle vara hemlös eller fattig längre. Det är här IKEA kommer att bli så pass populärt som de blev. De erbjöd nämligen låga priser och hög kvalité på sina varor. De började så småningom även sälja kontorstillbehör såsom skrivbord och skrivbordsstolar. Dessa stolar var specialanpassade stolar som inte såg ut som en vanlig köksstol. De skulle vara bekväma och sköna att sitta på för att man beräknades sitta längre i dessa än på en vanlig stol.

Kontorsmöbler har ständigt utvecklats och på 1800-talet var det vanligt med stora tjocka bord som var gjorda utav ett kraftigt träslag. Dessa bord finns kvar i dag och är för dem som tycker att de behöver ett stort skrivbord och har mycket plats till det. Det finns även mindre bord som är gjorda i andra typer av trä. Om man inte är en person som har mycket saker eller mycket plats kan det vara en bra idé att ha ett mindre skrivbord. När datorerna kom fanns det anledning att ha ett stort skrivbord för att få plats med allt. Sedan laptoparna kom behöver man inte längre ha ett stort klumpigt skrivbord. Stolarna har även de utvecklats från vanliga solar till stolar på hjul för att man skulle kunna flytta runt dem i rummet.