Inred kontoret på rätt sätt

Ett kontor är väl ändå bara en arbetsplats där det inte spelar så stor roll hur det är inrett? Fel! Hur ett kontor är inrett påverkar trivseln på många olika sätt och för att främja produktiviteten och välbefinnandet hos den egna personalen bör man ta detta på största allvar. Nu kanske du som är företagsledare börjar svettas lite – ja men, hur gör jag då? Lugn. Här nedan ska vi gå igenom hur du på bästa sätt kan inreda ditt kontor.

Ljus och åter ljus

En mörk och murrig miljö gör inte någon människa glad; du vill definitivt inte framkalla depressiva tankar hos dina anställda. Tänk därför på att göra arbetsmiljön ljus. Detta handlar inte enbart om lampor och belysning, trots att detta är en del av det – börja med golv, väggar och tak. Använd ljusa väggfärger. Det behöver inte vara vitt, men åtminstone en kulör som känns varm och ljus. Taket behöver vara vitmålat, vilket i och för sig oftast är fallet. Golvet kan gärna också gå i lite ljusare toner utan att för den skull göra avkall på det praktiska – det ska förstås gå att göra rent också. När detta är avklarat är det dags att titta på belysning som främjar motivation och kreativitet; förutom de obligatoriska skrivbordslamporna använder sig de flesta företag av bredare varianter av armatur vilket fungerar fint i den här typen av miljö. Glöm dock inte att komplettera med “mysigare” belysning, gärna fönsterlampor som ger ett skönt sken.

Komfortabla och funktionella möbler

Ergonomin är otroligt viktig på en arbetsplats, detta kan nog de flesta skriva under på. Av den anledning är det av stor vikt att välja möbler som fungerar väl i den miljö där de tänkt användas. Exempelvis bör det inte snålas in på skrivbordsstolar; dessa ska klara långa arbetspass utan att den anställde får ont i ryggen (något som självklart påverkar motivationen och trivseln). Stolarna ska gå att höja och sänka, samt gärna gå att justera på många olika sätt för att passa varje individ. På samma sätt ska skrivbordet vara skönt att sitta vid; det ska finnas rejäla ytor att vila underarmarna på för att undvika musarm och gott om plats för sådant man behöver ha till hands – pärmar, pennor, papper o s v. Att välja en uppsättning möbler som dessutom är trevliga att se på förstärker förstås intrycket av arbetsplatsen ytterligare. Detta är en mycket vettig investering, eftersom man trots allt kommer se dessa möbler under många timmar varje dag.

De små detaljerna gör det

Något som många missar är att komplettera den funktionella, ergonomiska arbetsmiljön med detaljer som ger inredningen lite själ och hjärta. Här är det enbart fantasin som sätter gränser och det är ett bra tillfälle att involvera personalen i beslutsfattandet; vilka inredningsdetaljer skulle de vilja se på sin arbetsplats? Trasmattor på golvet kan kännas otroligt ombonat och mysigt, men det är inte säkert att detta fungerar med tanke på städning etc. Satsa då hellre på det som befinner sig en bit från golvet. Detta kan handla om krukväxter i fönstren, väl valda gardiner som skänker både värme och elegans, samt varför inte någon snygg ljuslykta? En kontorsmiljö behöver inte vara tråkig – nej, varför skulle den vara det egentligen? Allt som främjar den kreativa miljön måste ändå anses som mycket vettiga investeringar och genom att det finns rätt inredning på kontoret kommer personalen längta efter att komma till jobbet.