Varför ergonomisk design är viktig

Ordet ergonomi har de senaste åren blivit mer populärt. Men det är inte många som faktiskt vet vad det betyder. Det gjorde inte jag heller första gången jag hörde talas om det. Ergonomi betyder läran om hur arbetsmiljö och arbetsredskap påverkar människan. Tidningar som exempelvis dagens nyheter har under de senaste åren skrivit artiklar om just ergonomi.

Ergonomisk design är inte bara viktigt på det kontor du jobbar hela dagarna. Det är minst lika viktigt i det privat livet. Har du ett lågt skrivbord som du sitter vid hela dagarna eller en obekväm stol kan det vara dags att byta ut detta till ett höj och sänkbart bord där du kan ställa dig upp och jobba. Många kontor har bytt till just detta för att deras anställda inte ska behöva sitta still hela dagarna. Om du sitter och bettar på datorn i hemmet och spelar slots på exempelvis Unibet Virtuell underhållning kan du behöva ha en stol som är anpassad efter att ge dig den bästa komforten för din rygg.

Om du har en obekväm kontorsstol eller för högt eller lågt skrivbord kan detta ställa till det för din kropp. Du kan framförallt få ont i ryggen och kan behöva gå till en massör eller en kiropraktor för att räta ut ryggen. Även om många tror att det endast är möbler som kan bytas ut för att göra arbetsplatsen och livet mer ergonomiskt är detta inte helt sant. Tillbehör som datorskärmar, tangentbord och datormöss kan anpassas för att underlätta för den som använder det.

Redskap som man använder sig av i trädgården kan även de anpassas för att personen som använder dem inte ska skada sig eller få ont när denne använder sig av redskapen. Det hela handlar om vilken ställning du har när du arbetar. Om du måste böja dig ofta eller sjunker ihop i din stol, tar kroppen stryk och tillbehör som gör att du kan stå mer upprätt och bygger upp de musklerna gör att du inte kommer att få ont och har en bra förutsättning när du senare blir äldre. En spade kanske har ett utdragbart handtag så du inte behöver böja dig för att kunna använda den.